Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Radmila Matejevic

Σε προηγούμενες αναρτήσεις του blog έντυνα και στόλιζα με εικαστικές και όχι μόνο δημιουργίες τις σκέψεις μου, έβαζα χρώμα στην καθημερινότητα. Καλλιτεχνίες γίνονταν ο καμβάς της πραγματικότητας. Όσα εμείς ονοματίζουμε ως πραγματικότητα(8ωρο δουλείας, πρωινό ξύπνημα, κ.λ.π., κ.λ.π.)είναι απλά διαδικασίες ρουτίνας, όχι η συμπαντική μας υπόσταση(όχι η πραγματικότητα μου, όχι). Η διαδικασία τώρα αντιστρέφεται. Θα απογυμνώσω. Μα τι αγενείς που είμαι, μιλάω τόση ώρα, να σας συστήσω την Radmila Matejevic. Τα έργα της. Δεν χρειάζονται σκέψεις συνοδεία, είναι σκέψεις. Χωρίς αμφιβολίες όπως και η ίδια. Από τα 5 της ήξερε τι θέλει να γίνει : ζωγράφος και τίποτα άλλο. 
     Γεννήθηκε το 1984 στο Αleksinac της Σερβίας και στην ζωή της πέρασε από 

Bez Naziva(Άτιτλο), 11x19
Bez Naziva(Άτιτλο), 50x36
Geto Istambula(Γκέτο Κωνσταντινούπολης), 35x50
Hangar, 135x170
Hirosima, 70x190
Pokret(Κίνηση), 60x80
Όλα όμως ξεκινάνε απ' την παιδική ηλικία και πως εξελίσσεται. Η δίκια της(πιθανός και δίκια μας)
Izlog(Βιτρίνα), 80x95
Krpenjace(Κουρελούδες), 70x90
Tragovi Detinjstva(Ίχνη Παιδικής Ηλικίας), 72x50
Kavez(Κλουβί), 110x110
Nepotrebna(Αχρείαστη), 47x37
Vazno Je Da Je Ona Lepa(Αρκεί Να Είναι Εκείνη Όμορφη)
Τα έργα της δεν είναι abstract οι πινελιές της όμως είναι. Δυναμικές, ορμητικές, δίνουν την αίσθηση μιας υποβόσκουσας 3ης διάστασης, πινελιές ''ξέρω πως'' ζωγράφου. Είναι άλλωστε ''δουλευταρού'' τελειώνει το διδακτορικό της, εργάζεται ως καθηγήτρια σε κολέγιο και κάνει ατομικές εκθέσεις ταυτόχρονα.  Εκτιμώ το ότι το Ιντερνέτ μου δίνει την δυνατότητα να σας δείξω δουλεία της, με λυπεί όμως που αυτό το μέσο μειώνει την υποβλητικότητα των έργων της(κάθε έργου, ακόμα και βιβλίου που θέλει να ξεφυλλίσεις τις σελίδες του, να μυρίσεις το χαρτί του).
    Έχει τιμηθεί με διακρίσεις και βραβεία ενδεικτικά αναφέρω το πρώτο της βραβείο το 2002 από το Πανεπιστήμιο του Τakasaki της Ιαπωνίας και το τελευταίο το 2008 από το ίδρυμα Nis-Art της Σερβίας.
 Κάποιες από τις εκθέσεις της είναι Bienale μινιατούρας, στο Πολιτιστικό κέντρο του Milanovac της Σερβίας το 2008. Στο Summer Academy του Salzburg της Αυστρίας το 2010. Ατομική έκθεση στο 77, στο SalonNis της Σερβίας το 2010. Στο site της δεν το αναφέρει μιας και δεν έχει γίνει ακόμα οπότε ευθύνομαι για κάθε παραπληροφόρηση αλλά ετοιμάζει έκθεση στο Παρίσι της Γαλλίας. Παρεμπιπτόντως το site της είναι www.radmilamatejevic.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου